Vad är kolesterol?

Vad är kolesterol?

När man pratar om kolesterol menar man oftast kolesterolvärdet i blodet men egentligen är kolesterol ett vaxaktigt, fettliknande ämne som inte löser sig i vatten.

Kroppen behöver kolesterol för att fungera och det är så viktigt att kroppen själv kan tillverka en del kolesterol i levern. Kolesterol används t.ex. vid produktion av hormonerna östrogen och testosteron samt vitamin D. Men ett högt kolesterolvärdekan vara farligt då det leder till allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Vad många inte vet är att det finns flera olika sorters kolesterol, både ”farligt” kolesterol (LDL) och ”nyttigt” kolesterol (HDL). Ett högt kolesterolvärde i blodet är alltså inte alltid dåligt för kroppen. Man ska helst ha höga värden av bra kolesterol (HDL) och låga värden avdåligt kolesterol (LDL). Man brukar säga att man ska ha minst 60 mg/dl HDL och högst 100 mg/dl LDL.

LDL-kolesterol (dåligt kolesterol)

LDL-kolesterol (dåligt kolesterol)

Det farliga kolesterolet kallas LDL och det har formen av fluffigt sockervadd. Om man har höga värden av det så ökar risken för hjärt- och kärlproblem.

Läs mer...

HDL-kolesterol (bra kolesterol)

HDL-kolesterol (bra kolesterol)

Det nyttiga kolesterolet kallas HDL och har formen av kompakta klot. Om man har höga värden av detta i blodet så minskar risken för hjärt- och kärlproblem.

Läs mer...

Fetterna i blodet (triglycerider)

Fetterna i blodet (triglycerider)

En triglycerid är ett annat ord för fetter och oljor.

Läs mer...