Kosttillskott

Kosttillskott

Kontakta alltid din läkare innan du börjar äta kosttillskott mot hjärt- och kärlproblem. Det finns flera olika kosttillskott som kanminska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. T.ex. vitamin C, vitamin E, betakaroten, selen, fytosteroler och niacin. En del äter även extra fibrer (vattenlösliga), små mängder alkohol samt en aspirin varje dag eftersom det minskar risken för att få hjärt- och kärlsjukdomar.

Om du kombinerar vitamin C och vitamin E så fungerar de extra bra ihop, de ger alltså större effekt ihop än vad de skulle ha var för sig. Om du äter vitamin E så måste det vara den naturliga varianten, den konstgjorda fungerar inte på samma sätt.Om du är rökare så ska du vara försiktig med betakarotentillskott eftersom det kan vara dåligt att kombinera tillskottet med rökning.

Fytosteroler skall du äta strax innan en måltid som innehåller kolesterol (t.ex. ägg eller skaldjur) Fytosteroler sänker din LDL-halt genom att blockera platsen som LDL-kolesterolet ska ha. Det leder till att LDL-kolesterolet passerar harmlöst genom tarmen utan att tas upp av kroppen. Samtidigt påverkar fytosterolerna kroppen så att nivåerna av LDL-kolesterol i blodet sänks. Eftersom fytosterolerna inte tas upp av kroppen utan istället passerar genom matsmältningsapparaten så har man inte sett några bieffekter. Enda kända undantaget: personer med hypersitosterolemia ska inte äta fytosteroler.

Niacin (vitamin B3) är väldigt bra för att förbättra kolesterolvärdena men kan tyvärr ge en del obehagliga och farliga bieffekter. Alla drabbas inte, men det finns en del människor som inte ska äta niacintillskott alls (t.ex. gravida, personer med gikt eller leversjukdomar m.fl.). Därför ska du alltid konsultera med din läkare innan du börjar äta niacin mot höga kolesterolhalter.

Tillsätt gärna vattenlösliga fibrer i maten, t.ex. pektin (äppelfibrer) och psyllium (frön). Pectinet kan ersätta lite av mjölet i matlagningen. Alkohol i mindre mängder kan vara bra dock högst ett glas vin (eller motsvarande) varje dag. Tänk dock på att alkohol har andra negativa effekter och kan leda till ett beroende. Aspirin fungerar förebyggande, det gör så att blodpropparna svårare bildas och inflammationen i blodkärlen minskar.