Håll vikten normal

Håll vikten normal

Om du är vuxen och överviktig så innebär det en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom. Om du går ner i vikt så minskarblodets halt av det farliga kolesterolet (LDL) och det totala kolesterolet. Försök därför att hålla en normal vikt.

För att få reda på om du är normalviktig så kan du använda dig av BMI (Body Mass Index). BMI räknar du ut genom att ta din längd i meter (t.ex. 1,65m) och multiplicera den med din längd i meter (t.ex. 1,65m). Det blir ett ”längdtal” (t.ex. 1, 65*1,65=2,7225). Ta sedan din vikt i kilogram (t.ex. 70 kg) och dividera den med ”längdtalet” (t.ex. 70/2,7225=25,7). Då får du fram ditt BMI-tal (t.ex. 25,7) som du kan kontrollera i tabellen nedan (t.ex. 25,7=Övervikt för både kvinnor och män).

Män Kvinnor
Undervikt Mindre än 20 Mindre än 18,6
Normalvikt 20,0-25,0 18,6-23,8
Övervikt 25,0-30,0 23,8-28,6
Fetma Mer än 30 Mer än 28,6

För att hålla vikten normal kan du tänka på att äta nyttigt och motionera regelbundet. Det finns flera olika typer av dieter och många av dem fungerar utmärkt, speciellt om man vill gå ner i vikt snabbt. Men det viktigaste för att långsiktigt hålla vikten är att äta på ett sätt som man kan hålla sig till i vardagen.

Grunden är att all energi du äter måste ta vägen någonstans. Om du äter mer energi än vad du gör åt så kommer den attlagras som fett. Därför kan du gå ner i vikt genom att minska intaget av energirik mat och öka energiåtgången genom t.ex. träning.

Några tips är att äta mycket frukt och gröntminska andelen fett i maten, ersätta mättat fett (t.ex. mjölkprodukter) med omättat fett (t.ex. oljor), äta magert kött eller ersätta det med fisk, äta mindre portioner oftare, använda sig av tallriksmodellen, ätmindre socker samt ät mindre vitt mjöl och istället ersätta det med mer fullkorn.

Du kan läsa mer här:

Motionera regelbundet

Ät nyttigt – kostråd